Замовити дзвінок
Starlink – зв’язок під час війни! ФРІНЕТ

Starlink – зв’язок під час війни!

   В Україні йде повномасштабна війна, гинуть люди, руйнується інфраструктура. Війна – це завжди горе і страждання, але навіть в такий скрутний час, Україна переводить армію на світові стандарти, залучає інвесторів на відбудову та вже встановлює супутникові термінали Starlink.
Вперше систему Starlink було застосовано у США в 2020 році. Більшість експертів українського телекомунікаційного ринку були впевнені, що в Україну перший термінал прийде не скоро, адже обладнання досить дороге і абонентська плата для нашого споживача завелика. Тим більше, що в Україні ціна на послугу ШСД до мережі Інтернет, одна з найнижчих у світі.
   Американський інформаційний портал NBC news опублікував статтю «Інтернет Starlink стає рятівним колом для українців». Згідно даних цього видання, Україна вже отримала близько 10 тис. терміналів і ще більше знаходиться в дорозі до України.
   Національний інтернет-оператор ФРІНЕТ теж отримав від держави термінали Starlink. Директор з технічної експлуатації та розвитку мережі ФРІНЕТ - Дмитро Зінчук, дав інтерв’ю NBC news. Він зазначив: «Ми добре знаємо, що Starlink насправді не створений для цього, але нам вдалося запустити понад 150 абонентів на одному комплекті Starlink». Компанія розгорнула термінали у населених пунктах, де мережа найбільше пошкоджена, переважно це Бучанський та Вишгородський райони Київської області. Поки ФРІНЕТ проводить відновлення мережі у найбільш постраждалих районах, абоненти мають доступ по послуги Інтернет через Starlink. За словами Дмитра: «Коли немає зовсім зв’язку, Starlink просто спасіння для людей, які багато тижнів заходяться без доступу до інформації».
   Що ж Україна отримала від розгортання супутникового Інтернету Starlink? Аналізуючи статтю NBC news, можна зробити висновки.
   По-перше, Starlink дає достатню швидкість Інтернет для звичайного користувача. Американці зазвичай за цю послугу платять абонентську плату близько 110$ та близько 500$ коштує саме обладнання. Україні частину терміналів надала компанія Space Х, а іншу частину – отримали за кошти благодійних організацій та спонсорів.
   По-друге, термінали Starlink передали також лікарням, місцевій владі, підрозділам ДСНС, що теж позитивно вплинуло на швидкість реагування цих служб на надзвичайні події в умовах війни.
   По-третє, росія постійно атакує телекомунікаційну інфраструктуру як зброєю, так і кібератаками, а Starlink не тільки простий у використанні та має можливість надавати Інтернет на відносно високій швидкості, але й здатний захищатися від кібератак. Тому він став одним із способів зв’язку ЗСУ, які теж його використовують.
   Тож, компанія ФРІНЕТ хоче подякувати Міністерство цифрової трансформації України, в особі Михайла Федорова та засновника компанії Space Х, Ілона Маска за те, що дали змогу нашим абонентам бути в інформаційному просторі, поки ми відновлюємо мережу, яка зруйнована внаслідок бойових дій. Разом ми обов’язково переможемо, а Україна вийде із цієї війни сильною, згуртованою та технологічно розвинутою.
   Статтю про розгортання терміналів Starlink в Україні від американського інформаційного порталу NBC news, ви можете прочитати за посиланням:
https://www.nbcnews.com/tech/security/elon-musks-starlink-internet-becomes-lifeline-ukrainians-rcna25360
Слава Україні! Перемога за нами!